Nu är sommaren här och semestern i antågande. Då finns det lite mer tid för fika och kalas. Vi tipsar gärna om denna goda krisptårta som brukar falla gammal som ung i smaken.
Räcker till ca 10 bitar
Marängbotten
4 äggvitor
3 dl strösocker
3 dl rice krispies (eller glutenfria flingor av puffat ris)
Smörkräm
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 dl vispgrädde
100 g smör
Toppning
3 dl vispgrädde
Färska bär som jordgubbar, blåbär eller hallon
Gör så här:
Sätt ugnen på 125°C.
Marängbotten: Vispa vitorna till ett hårt skum och vispa sedan ner sockret lite i taget. Blanda försiktigt ner Rice Krispies.
Bred ut smeten på en bakpappersklädd ugnsplåt, 30×40 cm.
Grädda marängen mitt i ugnen i 75 minuter tills den släpper från pappret. Låt svalna.
Smörkräm: Blanda ner alla ingredienser utom smöret i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp på svag medelvärme under omrörning till en tjock kräm. Rör hela tiden så att krämen inte bränner fast i botten. Ta bort kastrullen från plattan så fort den tjocknat. Lägg i smöret och låt det smälta under omrörning. Häll upp krämen i en skål eller bunke och låt svalna.
Dela marängen i två lika stora delar. Bred smörkrämen på ena halvan och lägg på den andra halvan.
Vispa grädden och bred ut den på tårtan. Garnera med bären.
Vill du förbereda kan man göra marängbotten och smörkräm dagen innan, för att sedan lägga ihop och garnera nästa dag.